Een argeloze voorbijganger zou direct snappen dat er iets bijzonders plaatsvond op de flanken van de berg Makalu in het dorpje Sekha in Nepal. Hier op 1200 meter hoogte in het Himalayagebergte wapperen overal slierten met gekleurde bidvlaggetjes rond de nieuwe gebouwen en een fleurige ereboog aan de ingang van het nieuwe opleidingsinstituut maakt het plaatje compleet. En dan al die vreemden uit een ver land die deze afgelegen regio bezoeken.

Hier zijn onlangs de twee nieuwe vakopleidingen ingehuldigd die Cunina uit Geel met steun van energieleverancier Essent bouwde. Per vakopleiding zullen jaarlijks twintig studenten worden opgeleid tot elektricien en hulpkok.

Voor de arme en afgelegen regio was de opening een hele gebeurtenis. De lama uit het verder gelegen Chiwong-klooster in Phaplu kwam de nieuwe gebouwen op boeddhistische wijze inzegenen, terwijl de bevolking van heinde en verre kwam kijken om de projecten van dichtbij te bekijken.

Een delegatie van Essent die voor de inhuldiging speciaal naar Sekha was afgereisd met Sophie Vangheel, stichter en algemeen directeur van Cunina, voor de inhuldiging zag met eigen ogen hoe ezels de laatste zonnepanelen naar boven brachten.

De zonnepanelen voorzien het nieuwe restaurant en het nieuwe vakopleidingsgebouw van elektriciteit. De medewerkers keken hun ogen uit bij het volgen van de plechtigheden waarmee men in Nepal nieuwe gebouwen zegent.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De studenten catering kunnen praktijkervaring opdoen in het restaurant dat Cunina ook met steun van Essent heeft gebouwd. De energieleverancier heeft bovendien honderd Nepalese Cunina-petekinderen die het financieel steunt via een peterschap. En ook de zonnepanelen die zowel op het dak van de school als op het dak van het restaurant zijn gelegd werden door Essent betaald.

De samenwerking met de van oorsprong Nederlandse energieleverancier is een staaltje van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van de bovenste plank. Essent geeft genereus aan een goed doel en verandert hierdoor de levens van 1.500 kinderen die anders nooit kansen krijgen op een betere toekomst. Zo toont het bedrijf dat het niet alleen winst nastreeft, maar ook sociale en maatschappelijke waarden.

Sekha vaart er ondertussen wel bij. Elektriciteit is iets dat ze hoog in de bergen lange tijd moesten ontberen, maar nu de stroomvoorziening ook hier stilaan wordt aangelegd is er een groot tekort een vakmensen die deze klus kunnen klaren. Om te voorkomen dat er telkens elektriciens uit de hoofdstad Kathmandu moeten worden aangetrokken, worden de leerlingen van de vakopleiding nu klaargestoomd voor het vak van elektricien.


Green Village en Peter Goossens

Sekha is vanwege zijn prachtige natuur steeds meer in trek bij wandeltoeristen en rondtrekkende backpackers. Alleen was de regio niet voorzien op de komst van deze groepen toeristen. Daarom bouwde Cunina Green Village.

In acht gezellige verblijfhuisjes kunnen toeristen voortaan comfortabel logeren. Vervolgens kunnen ze aan tafel aanschuiven voor een warme maaltijd of een verse lunch in het Green Village restaurant.

De producten waarmee de maaltijden worden bereid, komen grotendeel uit de eigen moestuin, de melk komt van eigen koeien en geiten. Niemand minder dan chefkok Peter Goossens van driesterrenrestaurant Hof Van Cleve steunt de vakopleiding catering. Ter inspiratie hangt zijn foto in de keuken van het Green Village restaurant.

Drie vliegen in één klap

In het restaurant leren leerlingen in een bijzonder professioneel ingerichte keuken hoe ze moeten koken en bedienen. Hiermee slaat Cunina niet twee, maar drie vliegen in één klap.

Toeristen kunnen voortaan terecht in Green Village en met de nieuwe opleiding wordt er bekwaam personeel opgeleid én werkgelegenheid gecreëerd. De opbrengst van Green Village wordt bovendien volledig gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs in Sekha te verbeteren.

Het is deze vorm van ontwikkelingshulp die Cunina nastreeft. Daarnaast ligt de focus van Cunina natuurlijk op haar kerntaak: het mogelijk maken van educatie voor kansarme kinderen, zodat ze op eigen kracht een weg kunnen vinden uit de kansarmoede. In Nepal hebben al duizenden petekinderen dankzij Cunina hun droom kunnen verwezenlijken en hun schoolopleiding kunnen volgen.

www.cunina.org